Dalaälven och dess närhet

Favoritmotivet: dimma

Favoritställe när det gäller  dimma: Dalaälven och dess närhet.

Jag gav mig iväg kl 7:30 ca 1/2 innan solen gick upp mot Stora Skedvi i Dalarna för att fota dimma i soluppgången. Färden gick vidare mot Fäggeby och Husby. På vissa ställen låg dimman tät över älven och åkrarna men på vissa ställen så fanns det öppningar  och där var det läge att stanna och fota. Omkring halv tolv gav jag upp och åkte hemåt.

Disig morgon

Kl 07:00 åkte jag och en kompis ut för att få lite dimma/höstbilder men hösten fanns där men den rätta dimman ville inta finnas där. Hela förmiddagen så fanns det ett dis i luften och fungerade också att få lite känsla i bilderna.

Njupeskär

27/9 och 28/9 är jag med naturfotoföreningen Biofoto till Njupeskär. Sveriges högsta vattenfall. Fallet är 100m högt. Nu är inte Njupeskär bara ett vattenfall utan också en fantastisk natur med ett rikt fågel och djurliv som jag ska visa med lite bilder därifrån.

Fallet är ett populärt utflyktsmål bland turister och det är svårt som fotograf att fota fallet på ett annorlunda sätt.

 

1997 inträffade det största skyfallet som uppmätts i Sverige. Det kom 400mm regn på ett dygn. Stället som det inträffade på är ån Fulan och Göljån. Vid Göljån så kom så stora mängder så att träden bröts av som tändstickor, se bilden nedan och och ån bröt ny ränna bredvid träden som än idag är på det nya stället.

 

Tillbaka till Njupeskär igen för några bilder på den fina naturen som finns runt omkring och på vägen upp till fallet.

 

Skogen runt Njupeskär finns det gott om Lavskrikor. Lavskrikan är normalt inte skygg för människan och med lite nötter att mata med så kan den komma riktigt nära. Det brukar börja med att Taltitan kommer sen kommer den vackra Lavskrikan.

 

Den här gången hade vi dubbel tur i och med att en nyfiken räv kom fram för att leta lite mat. Räven uppehöll sig bar några meter från oss i nästa 10 minuter och verkade helt orädd. Det blev mycket fina bilder på räven innan den gav sig iväg.

På väg mot Säterdalen

Vi skulle ta en tur till Säterdalens naturreservat för att se om kungsfiskaren fanns där, men det är inte säkert att den finns där. Fågeln är ju inte så vanlig i våra trakter. Däremot så fick vi chansen att fota en unge från forsärlan. Det blev även lite dimbilder och bilder på rådjur. Det blev också bilder på den vackra ån i Säterdalen.

Näckrosor

På väg hem från badet igår så tog jag en extra sväng till ett ställe där man har lätt att fota näckrosor. Det blev också lite annat bland annat en trollslända som var ny för mig.

Smålom och trollsländor

Det var ett tag sedan jag var ut och fotade i naturen här i Falun men idag så blev det va. Jag åkte upp till lomtjärn för att se hur stor ungen var. Det blev lite annat fota också bland annat trollsländor och blomman renfana. Lomungen har blivit så stor nu så det var dax att testa vingarna. En kortare provflygning fick jag fota idag.

 

Skottland 2018

Nyligen hemkommen från en guidad tur i Skottland på 11 dagar så ska jag skriva ner lite minnen och visa lite bilder därifrån.

Jag och min fru Ann-Britt åkte med min bror Peter och hans fru Gunilla. Vi blev snabbt ett gäng längst bak i bussen som höll ihop. Det var Majsan och Tore från Skåne, ett mycket trevligt äldre par och det var syskonen Bergman med respektive från Uddevalla. Ingvar Bergman visade sig ha fågelskådning som sin hobby , eftersom jag också är intresserad av fåglar så var det några lärorika dagar jag fick uppleva men jag insåg snabbt mina begränsningar när jag fick prata med en som var väldigt duktig på fåglar. Gänget från Norge blev nog dom vi umgicks mest med , väldigt trevliga och roliga. Vi hade inte en tråkig stund med dom. Sist men inte minst ska jag nämna våran guide Jocke från Hunnebostrand. Han guidade oss på ett mycket bra sätt genom Skottland, resan blev aldrig den stress och jäkt som jag upplevt vid tidigare liknande resor , vi fick mycket fri tid. Dessutom var hans kunnande på Skottlands historia en värdefull tillgång på resan. Han var dessutom väldigt fotbollsintresserad och det passade bra eftersom VM i fotboll pågick under hela resan.

Nu till själva resan och bilder och kommentarer till det.

Vi flög från Kastrup till Edinburgh den 5/7 och landade på eftermiddagen i Edinburgh.

 

På kvällen så fick vi en genomgång av våran guide Jocke.

 

 

Efter genomgång så blev det en snabbtur runt Edinburgh. Vi gjorde bara en kortare tur eftersom hela resan skulle avslutas där i 2 dagar.

 

 

På morgonen den 6/7 satt vi oss i bussen för en längre tur till norra delarna av Skottland. på vägen dit så blev det ett par stopp, här vid Forth Road Bridge.

 

 

Vi stannade också till vid den pittoreska byn Pitlochry.

 

 

Nu var vi framme vid hotellet Bay Highland Hotel vid byn Strathpeffer, där ska vi bo 3 nätter med lite olika utflykter. Strathpeffer ligger ett par mil väster om Inverness

 

 

Vi gjorde även här en liten promenad runt hotellet för att bekanta oss med området. Gamla och nya byggnader med den typiska skottska byggnadsstil fanns i hela byn. Till min glädje så fick jag för första gången se en ny fågel som jag aldrig tidigare har sett nämligen Röd Glada. Totalt var det 5 st av dom, förmodligen en hel familj med  vuxna och 3 ungar.


 

 

Nästa dag den 7/7 blev det 2 utflykter. Den första till Culloden, ett slagfält från 1746 där skottarnas historia ändrades för all framtid.

 

 

Och den andra utflykten den dagen åkte vi till  slottet Cawdor Castle.

 

 

Den 8/7 var utflyktsmålet en trädgård Inverewe Garden i västra delarna av Skottland. På vägen dit så stannade vi på ett par ställen för att fota och kolla på utsikten. Tyvärr så hade vi lite duggregn på denna tripp. Väl förberedda med kläder så funkade det också. Eftersom jag gillar att fota i regn och dimma så spelade det mindre roll för mig. De andra i bussen led nog mer än vad jag gjorde

 

 

Trädgården var väldigt vacker men torka som dom också har haft före gjorda att upplevelsen inte var den rätta. Allt som skulle blomma vid den tidpunkten hade redan några veckor före blommat över.

 

 

Det blev också några stopp på väg hem från Inverewe Garden.

 

 

Ny dag , 9/7 så gick färden till Castletown , en liten by på landsbygden längst upp på Skottlands fastlandet. På vägen upp blev det nya stopp bland annat så stannade vi några timmar vid staden Inverness

 

 

Vi stannade också till vid ett whisky destilleri ,  Glenmorangie , tyvärr så var det fotoförbud inne i själva destilleriet men jag fotade lite utanför.

 

 

Några till bilder blev det på vägen upp till Castletown.

 

 

Väl framme vid hotellet så tyckte alla att hotellet inte var så märkvärdigt när man såg det från utsidan. Men det visade  sig vara bästa hotellet på hela resan, Små rum men charmiga, personalen var mycket trevliga och serviceinriktade, för att inte prata om maten som var resans höjdpunkt.

 

 

Som vanligt så blev det en liten promenad i området runt hotellet. Vi gick mot kusten.

 

 

Nästa dag den 10/7 så åkte vi färja över till Orkneyöarna

 

 

På vägen över till Orkneyöarna så blev det lite fotande från båten. Resan tog ca 1 timme och landskapet var mycket vackert och annorlunda. Jag fick även fota en Lunnefågel från båten.

 

 

Orkneyöarna tyckte jag var resans höjdpunkt. Att se detta platta landskap med stengärdsgårdar och inga träd , var väldigt annorlunda mot det jag är van vid hemma.

 

 

Skara Brae, en 5 000 år gammal stenby.

 

 

11/7 på bussen igen för ny tripp. Nu skulle vi åka resans längsta tur , ca 40 mil. Men det fanns mycket på vägen att titta på.

 

 

Lochness . Inget monster ville visa sig

 

 

Några vackra platser passerade vi under resan.

 

 

Nu har vi kommit till västra sidan av Skottland, en liten ort som heter Dalmally. Nytt hotell.  Det här ser bra ut från utsidan men var lite sunkigt på insidan men ändå rätt OK.

 

 

Området runt omkring hotellet var väldigt vackert med dels en liten kyrka som hade några år på nacken och dels en lite större å.

 

 

12/7 Slottet Inveraray Castle och den äldre herren tillhör en av de största klanerna i Skottland

 

 

12/7 Båttur på Skottlands största sjö , Loch Lomond

 

 

13/7 Våran guide Jocke i full aktion vid ett snabbesök i staden Stirling på väg tillbaka till Edinburgh

 

 

13/7 Lunch vid staden Stirling

 

 

13/7 Ett kanonbra samtalsämne med norrmännen och våran guide. Sedan lämnar vi Stirling för vidare färd till Edinburgh

 

 

14/7 Att fota och besöka en pub i Edingburgh hör till skyldigheterna

 

 

14/7 En talande pub bild

 

 

14/7 Man i kilt. Problem på toaletterna där dom visar tecknet för kjol på både herr och damtoaletterna.

 

 

14/7 Vy över Edinburgh

 

 

14/7 En ganska talande bild över staden. Pariserhjul, Byggkranar för nybyggnation . en vacker park och mitt i allt står en riktigt gammal kyrka.

 

 

14/7 Vy över Edinburgh Castle

 

 

Den här bilden får avsluta mina bilder och berättelse från våra 11 dagar i Skottland. Den är inte en av mina bästa bilder men den visar vilket det största intrycket av Skottland som jag har, nämligen dom stora hedarna och alla fåren på Skottland/Orkenyöarna. Som jag visat så har Skottland en mycket varierande natur och landskap . Höga berg , djupa dalar och vackra åar/floder och sen alla dessa vidder av hedar.