November

Snart kommer snön och med den nya förutsättningar för fotograferande men fortfarande lyser snön med sin frånvaro och kan man passa på att fota det lite tråkiga men vackra november. Jag har en viss förkärlek för just november, mycket tack vare det mjuka ljuset och att man kan fotografera hela dagar utan att solen ställer till det med kraftigt kontrast i bilderna. Jag visar här några av mina bilder tagna häromdagen bl.a en vacker å norr om Falun.

Härliga tråkiga men vackra november

Fotomässigt så har november blivit min favoritmånad. Mjuka vackra färger och med lite dis och vindstilla så kan man få väldigt vackra bilder.  Lite senare så kommer frosten och den första snön och det gör inte saken sämre. Speciellt frosten kan ge oanade möjligheter bakom kameran.

Trav

Trav , V75 på Romme den 3/11-18. Tänkte ta lite travbilder i mörkret men det var inte lätt att få till det. Det krävdes ganska snabba slutartider för att få bra skärpa på hästarna men pga mörkret så fungerade det inte riktigt som jag ville. Men lite bilder fick jag trots allt.

Dalaälven och dess närhet

Favoritmotivet: dimma

Favoritställe när det gäller  dimma: Dalaälven och dess närhet.

Jag gav mig iväg kl 7:30 ca 1/2 innan solen gick upp mot Stora Skedvi i Dalarna för att fota dimma i soluppgången. Färden gick vidare mot Fäggeby och Husby. På vissa ställen låg dimman tät över älven och åkrarna men på vissa ställen så fanns det öppningar  och där var det läge att stanna och fota. Omkring halv tolv gav jag upp och åkte hemåt.

Disig morgon

Kl 07:00 åkte jag och en kompis ut för att få lite dimma/höstbilder men hösten fanns där men den rätta dimman ville inta finnas där. Hela förmiddagen så fanns det ett dis i luften och fungerade också att få lite känsla i bilderna.

Njupeskär

27/9 och 28/9 är jag med naturfotoföreningen Biofoto till Njupeskär. Sveriges högsta vattenfall. Fallet är 100m högt. Nu är inte Njupeskär bara ett vattenfall utan också en fantastisk natur med ett rikt fågel och djurliv som jag ska visa med lite bilder därifrån.

Fallet är ett populärt utflyktsmål bland turister och det är svårt som fotograf att fota fallet på ett annorlunda sätt.

 

1997 inträffade det största skyfallet som uppmätts i Sverige. Det kom 400mm regn på ett dygn. Stället som det inträffade på är ån Fulan och Göljån. Vid Göljån så kom så stora mängder så att träden bröts av som tändstickor, se bilden nedan och och ån bröt ny ränna bredvid träden som än idag är på det nya stället.

 

Tillbaka till Njupeskär igen för några bilder på den fina naturen som finns runt omkring och på vägen upp till fallet.

 

Skogen runt Njupeskär finns det gott om Lavskrikor. Lavskrikan är normalt inte skygg för människan och med lite nötter att mata med så kan den komma riktigt nära. Det brukar börja med att Taltitan kommer sen kommer den vackra Lavskrikan.

 

Den här gången hade vi dubbel tur i och med att en nyfiken räv kom fram för att leta lite mat. Räven uppehöll sig bar några meter från oss i nästa 10 minuter och verkade helt orädd. Det blev mycket fina bilder på räven innan den gav sig iväg.