Skottland 2018

Nyligen hemkommen från en guidad tur i Skottland på 11 dagar så ska jag skriva ner lite minnen och visa lite bilder därifrån.

Jag och min fru Ann-Britt åkte med min bror Peter och hans fru Gunilla. Vi blev snabbt ett gäng längst bak i bussen som höll ihop. Det var Majsan och Tore från Skåne, ett mycket trevligt äldre par och det var syskonen Bergman med respektive från Uddevalla. Ingvar Bergman visade sig ha fågelskådning som sin hobby , eftersom jag också är intresserad av fåglar så var det några lärorika dagar jag fick uppleva men jag insåg snabbt mina begränsningar när jag fick prata med en som var väldigt duktig på fåglar. Gänget från Norge blev nog dom vi umgicks mest med , väldigt trevliga och roliga. Vi hade inte en tråkig stund med dom. Sist men inte minst ska jag nämna våran guide Jocke från Hunnebostrand. Han guidade oss på ett mycket bra sätt genom Skottland, resan blev aldrig den stress och jäkt som jag upplevt vid tidigare liknande resor , vi fick mycket fri tid. Dessutom var hans kunnande på Skottlands historia en värdefull tillgång på resan. Han var dessutom väldigt fotbollsintresserad och det passade bra eftersom VM i fotboll pågick under hela resan.

Nu till själva resan och bilder och kommentarer till det.

Vi flög från Kastrup till Edinburgh den 5/7 och landade på eftermiddagen i Edinburgh.

 

På kvällen så fick vi en genomgång av våran guide Jocke.

 

 

Efter genomgång så blev det en snabbtur runt Edinburgh. Vi gjorde bara en kortare tur eftersom hela resan skulle avslutas där i 2 dagar.

 

 

På morgonen den 6/7 satt vi oss i bussen för en längre tur till norra delarna av Skottland. på vägen dit så blev det ett par stopp, här vid Forth Road Bridge.

 

 

Vi stannade också till vid den pittoreska byn Pitlochry.

 

 

Nu var vi framme vid hotellet Bay Highland Hotel vid byn Strathpeffer, där ska vi bo 3 nätter med lite olika utflykter. Strathpeffer ligger ett par mil väster om Inverness

 

 

Vi gjorde även här en liten promenad runt hotellet för att bekanta oss med området. Gamla och nya byggnader med den typiska skottska byggnadsstil fanns i hela byn. Till min glädje så fick jag för första gången se en ny fågel som jag aldrig tidigare har sett nämligen Röd Glada. Totalt var det 5 st av dom, förmodligen en hel familj med  vuxna och 3 ungar.


 

 

Nästa dag den 7/7 blev det 2 utflykter. Den första till Culloden, ett slagfält från 1746 där skottarnas historia ändrades för all framtid.

 

 

Och den andra utflykten den dagen åkte vi till  slottet Cawdor Castle.

 

 

Den 8/7 var utflyktsmålet en trädgård Inverewe Garden i västra delarna av Skottland. På vägen dit så stannade vi på ett par ställen för att fota och kolla på utsikten. Tyvärr så hade vi lite duggregn på denna tripp. Väl förberedda med kläder så funkade det också. Eftersom jag gillar att fota i regn och dimma så spelade det mindre roll för mig. De andra i bussen led nog mer än vad jag gjorde

 

 

Trädgården var väldigt vacker men torka som dom också har haft före gjorda att upplevelsen inte var den rätta. Allt som skulle blomma vid den tidpunkten hade redan några veckor före blommat över.

 

 

Det blev också några stopp på väg hem från Inverewe Garden.

 

 

Ny dag , 9/7 så gick färden till Castletown , en liten by på landsbygden längst upp på Skottlands fastlandet. På vägen upp blev det nya stopp bland annat så stannade vi några timmar vid staden Inverness

 

 

Vi stannade också till vid ett whisky destilleri ,  Glenmorangie , tyvärr så var det fotoförbud inne i själva destilleriet men jag fotade lite utanför.

 

 

Några till bilder blev det på vägen upp till Castletown.

 

 

Väl framme vid hotellet så tyckte alla att hotellet inte var så märkvärdigt när man såg det från utsidan. Men det visade  sig vara bästa hotellet på hela resan, Små rum men charmiga, personalen var mycket trevliga och serviceinriktade, för att inte prata om maten som var resans höjdpunkt.

 

 

Som vanligt så blev det en liten promenad i området runt hotellet. Vi gick mot kusten.

 

 

Nästa dag den 10/7 så åkte vi färja över till Orkneyöarna

 

 

På vägen över till Orkneyöarna så blev det lite fotande från båten. Resan tog ca 1 timme och landskapet var mycket vackert och annorlunda. Jag fick även fota en Lunnefågel från båten.

 

 

Orkneyöarna tyckte jag var resans höjdpunkt. Att se detta platta landskap med stengärdsgårdar och inga träd , var väldigt annorlunda mot det jag är van vid hemma.

 

 

Skara Brae, en 5 000 år gammal stenby.

 

 

11/7 på bussen igen för ny tripp. Nu skulle vi åka resans längsta tur , ca 40 mil. Men det fanns mycket på vägen att titta på.

 

 

Lochness . Inget monster ville visa sig

 

 

Några vackra platser passerade vi under resan.

 

 

Nu har vi kommit till västra sidan av Skottland, en liten ort som heter Dalmally. Nytt hotell.  Det här ser bra ut från utsidan men var lite sunkigt på insidan men ändå rätt OK.

 

 

Området runt omkring hotellet var väldigt vackert med dels en liten kyrka som hade några år på nacken och dels en lite större å.

 

 

12/7 Slottet Inveraray Castle och den äldre herren tillhör en av de största klanerna i Skottland

 

 

12/7 Båttur på Skottlands största sjö , Loch Lomond

 

 

13/7 Våran guide Jocke i full aktion vid ett snabbesök i staden Stirling på väg tillbaka till Edinburgh

 

 

13/7 Lunch vid staden Stirling

 

 

13/7 Ett kanonbra samtalsämne med norrmännen och våran guide. Sedan lämnar vi Stirling för vidare färd till Edinburgh

 

 

14/7 Att fota och besöka en pub i Edingburgh hör till skyldigheterna

 

 

14/7 En talande pub bild

 

 

14/7 Man i kilt. Problem på toaletterna där dom visar tecknet för kjol på både herr och damtoaletterna.

 

 

14/7 Vy över Edinburgh

 

 

14/7 En ganska talande bild över staden. Pariserhjul, Byggkranar för nybyggnation . en vacker park och mitt i allt står en riktigt gammal kyrka.

 

 

14/7 Vy över Edinburgh Castle

 

 

Den här bilden får avsluta mina bilder och berättelse från våra 11 dagar i Skottland. Den är inte en av mina bästa bilder men den visar vilket det största intrycket av Skottland som jag har, nämligen dom stora hedarna och alla fåren på Skottland/Orkenyöarna. Som jag visat så har Skottland en mycket varierande natur och landskap . Höga berg , djupa dalar och vackra åar/floder och sen alla dessa vidder av hedar.

 

10 tankar på “Skottland 2018”

 1. Fantastiska bilder. Jag har också varit på de ställen du visar och minns tillbaka när jag var där. Jag var också till Orkney öarna och bodde en natt i Birsay och en natt i Stromness. En fantastisk resa.
  Tack för de fina bilderna med text till.

  1. Tack Björn, Vi hade några fantastiska dagar i Skottland, Vilket vackert land det är.

 2. Vad trevligt att få se dina vackra resebilder från Skottland! Det är härligt att drömma sig tillbaka till alla de platser vi besökte. Så många goda minnen vi fick under resan!

  1. Ja vi hade ju rätt trevligt gänget längsta bak i bussen. Jag fick ju lära mig ganska mycket om fåglar av dig. Även om jag kan lite själv så insåg jag snart mina begränsningar.

   Hälsa Anne
   Ann-britt hälsar också

   Vi hörs
   Micke

 3. Åh va fina bilder! Du är verkligen en bra fotograf!
  Ha det gott! Hälsa frugan!
  MVH
  Annica och Jörgen

  1. Tack så mycket. Nog hade vi några fantastiska dagar där och vi blev ju ett gäng längst bak i bussen som dessutom hade riktigt roligt.
   Hälsa Jörgen

   Ann-Britt hälsar också

   Vi hörs
   Micke

 4. Sååå fina bilder, och en trevlig reseberättelse från den trevliga Skottlandsresan.
  Lunnefågeln alltså! Så cool.
  Den röda Gladan ser vi varje dag, den är ett fantastiskt hjälpmedel för oss när vi skördar vall.
  Ha det riktigt bra!
  Hälsningar Majsan och Tore

  1. Tack Majsan

   Röd Glada finns här också men är väldigt ovanlig och syns inte så ofta. Jag har aldrig sett den tidigare. Lunnefågeln var också roligt att kunna fota, Vad jag förstått så finns den inte alls i Sverige bara några enstaka gästspel. Däremot i Norge på ön Runde finns det ganska gått om den. Brorsan Peter som var med på resan, hans dotter bor i Ålesund och det tar bara ca en halvtimme med båt till den ön från dom. Kanske blir ett besök hos dom

   Vi får höras vid och hälsa Tore
   /Micke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.