Njupeskär

27/9 och 28/9 är jag med naturfotoföreningen Biofoto till Njupeskär. Sveriges högsta vattenfall. Fallet är 100m högt. Nu är inte Njupeskär bara ett vattenfall utan också en fantastisk natur med ett rikt fågel och djurliv som jag ska visa med lite bilder därifrån.

Fallet är ett populärt utflyktsmål bland turister och det är svårt som fotograf att fota fallet på ett annorlunda sätt.

 

1997 inträffade det största skyfallet som uppmätts i Sverige. Det kom 400mm regn på ett dygn. Stället som det inträffade på är ån Fulan och Göljån. Vid Göljån så kom så stora mängder så att träden bröts av som tändstickor, se bilden nedan och och ån bröt ny ränna bredvid träden som än idag är på det nya stället.

 

Tillbaka till Njupeskär igen för några bilder på den fina naturen som finns runt omkring och på vägen upp till fallet.

 

Skogen runt Njupeskär finns det gott om Lavskrikor. Lavskrikan är normalt inte skygg för människan och med lite nötter att mata med så kan den komma riktigt nära. Det brukar börja med att Taltitan kommer sen kommer den vackra Lavskrikan.

 

Den här gången hade vi dubbel tur i och med att en nyfiken räv kom fram för att leta lite mat. Räven uppehöll sig bar några meter från oss i nästa 10 minuter och verkade helt orädd. Det blev mycket fina bilder på räven innan den gav sig iväg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *